Waxerspasstime's Weblog
Miniature wargaming blog

Gen Con 2009

Prošao je i GenCon ove recesione 2009 godine. Po mišljenju posetilaca, kriza se osećala na sajmu igara u Indijanopolisu. Bilo je manje štandova u Holu prodavaca. Evropski proizvođači minijatura nisu se odlučili za trošak pojavljivanja na GenConu uz par izuzetaka (Rackham, Alkemy). Štandovi su bili manje luksuzno opremljeni nego prethodnih godina i sa manje robe nego prethodnih godina. I broj posetilaca je nešto smanjen. Ipak, grad Indijanopolis računa da je zaradio oko 24 miliona $ od ovog sajma.
Što se tiče medijske pokrivenosti Cona, moram primetiti da se gejmerska blogsfera izuzetno proširila od prošle godine. Tragajući za fotografijama prošlogodišnjeg Cona, jedva da sam našao 7-8 blogova koji su se bavili minijaturama, od njih je samo na dva bilo pomena GenCona08. Ove godine je bilo desetak što blogova i vlogova a što podkasta, koji su izveštavali sa GenCona, neki od njih i sa live-feedom (tweeter).

Posle servisnih informacija, vreme je da se posvetim suštini, tj. šta je to što je privuklo pažnju posetilaca drugog po veličini sajma igara u svetu (interesantno je da se najveći sajam igara održava u evropi – Der Spiel u Esenu u novembru mesecu).
U doba „globalnog sela“ stvorenog internetom, gotovo da nema ničega što nismo već mogli da vidimo na mreži, a da je svoju premijeru uživo doživelo na GenConu 09.
Da počnem sa igrama koje su svoju najavu doživele na prošlogodišnjem GenConu. Radi se o Malifauxu od Wyrd Gamesa i Warlendsu od Aberant Gamesa.

Malifaux
Prošlogodišnje beta izdanje ove igre je doterano i ispolirano, te je igra lansirano u punom sjaju i privukla veliku pažnju. Pored fantastičnog rudarskog gradića od prošle godine, momci iz Wyrda doneli su i još jedan podjednako fantastičan sto za preyentaciju: močvarni predeo sa velikim drvetom.

novi demonstracioni teren

novi demonstracioni teren


DSC00262
Uz već duže vremena dostupne figure u blisterima, lansiranje igre prate i “armi boksovi”, tj. pakovanja figura u kutije, kao i sjajna knjiga pravila i špilovi karata, specijalno dizajniranih za ovu igru. Karte su sa jedne strane u boji frakcija, dok im je “funkcionalna” strana ista za sve frakcije.
DSC00319
Pošto figure postoje par godina više od same igre, gotovo sve figure iz knjige su već izdate (fali možda 5-6 komada). Wyrd već ima spremljene, praktično, druge dve knjige, zato što su gomilu materijala iz prve knjige morali izbaciti. U prvom nacrtu knjiga je imala preko 360 strana. Uz to, pominju se i spin of igre (nešto kao što je Dogs of War bio za Konfront).
U svakom slučaju, ovo je igra koju treba držati na oku.
DSC00263
DSC00277
DSC00278
DSC00359

Warlands
Ova igra je svoju premijeru doživela i pre GenCona, jer je starter kutija bila u prodaji pre dva meseca. Igra je smeštena u post-apokaliptični svet u stilu Mad Maxa. Za razliku od Malifauxa, do sada je za igru izbačen samo starter (za dva igrača) i jedan dodatni kamionet. Pravila igre dozvoljavaju stvaranje sopstvenih kreacija na 4 točka, a razmera igre (20mm) odgovara popularnim HotWheels automobilićima. U pripremi su i pešadijske jedinice kao i letelice tipa žirokoptera.
Aberant je, posle skoro godinu dana, izbacio i par novih figura za Rezolution. U pitanju je dugo najavljivana Čarli i Beng-beng banda (za sada samo Čarli i njen monstruozni alter-ego). U najavi za 4ti kvartal ove godine je i par novih figura za Vatacinu, kao i prvi armi buk, koji će biti posvećen Dravanijima.
DSC_0067

A sad po nešto o pravim novitetima za ovu godinu.

AE-Bounty
Štand Darkson Designa i Pulp Monstera bio je veoma posećen ove godine (u pitanju su dve firme koje veoma blisko sarađuju na bazi zajedničkog Pulp imenitelja, iako se jedna nalazi u americi a druga u poljskoj).

Tip u žutoj majici je Morf (Maciej) idejni tvorac Pulp cityja

Tip u žutoj majici je Morf (Maciej) idejni tvorac Pulp cityja


Darkson dizajn je lansirao drugu knjigu za svoj alternativni Drugi svetski rat, koja više potencira okultni aspekt igre (za razliku od striktno istorijskog). U novoj knjizi nalaze se beli rusi predvođeni Raspućinom i SA vukodlaci i ejlijeni na strani Nemačke, Britanski druidi i Američki vračevi i super heroji na strani saveznika. Lansiranje knjige prati i desetak figura jeinica iz nova knjige.
DSC_0028-1
vitrina sa novim figurama za AE WW"
DSC_0033-1
DSC_0034-1
Pretpremijeru, za sada bez knjige, doživela je i nova igra Darkson Designa – AE Baunty. U pitanju je SF Pulp igra, bazirana na sistemu igre AEWW2. Na štandu se moglo videti dvadesetak figura za novu igru, a demo partije su održavane tokom celog sajma.
DSC00289
vitrina sa figurama za AE Bounty

vitrina sa figurama za AE Bounty


DSCF1389
standardni SF likovi...

standardni SF likovi...


... uz par vanzemaljaca

... uz par vanzemaljaca

Pulp City je delio štand sa Darksonom i prikazao svoje nove heroje. Ova igra, od svog lansiranja prošle godine, napreduje lepim tempom.

demonstracija Pulp Cityja

demonstracija Pulp Cityja


DSC00298
Chronin

Chronin


DSC00305
DSC00306
DSC00308
DSCF1385

Arcan Legion
O ovoj igri se dosta pričalo pre samog GenCona, i njeno lansiranje se očekivalo sa nestrpljenjem. Upitanju je nov koncept pakovanja i prodaje PPP figura. U strteru dolazi 120 figura za sve tri frakcije. Komon figure se kupuju u armi (30ak figura) ili kavaleri (15ak figura) pekovima sa poznatim sadržajem, nisu pripeintid, ali sadrže neke obojene detalje (štitovi).
Busteri (6 figura) sadrže retke i moćne jeinice, koje su obojene i koje se kupuju “na slepo”. Cean starter paka je 35$ a busteri su 12$.
Igra po gejmpleju najviše podseća na Bettlegraund, stim što postojanje figura dodaje jednu interesantnu mogućnost: rasporedom figura na treju određuje se koliko jedinica dobro napada, brani se ili koliko može da se pomera. Jedna od akcija koje jedinica može da uradi prilikom svoje aktivacije jeste reforming (praktično prebacivanje minijatura iz jednog u drugi slot na treju), čime se uvećava ofanzivni/defanzivni potencijal jedinice.

prezentacija Arcana Legionsa

prezentacija Arcana Legionsa


neke od figura iz bustera

neke od figura iz bustera


23216341
komoni sa štampanim štitovima

komoni sa štampanim štitovima


pretorijanci na međedima - ko to ne voli :)

pretorijanci na međedima - ko to ne voli 🙂


Filmiće sa prikazanom mehanikom igre možete naći na linku
Meni igra deluje veoma interesantno, premda mislim da će kvalitet figura za mnoge biti turn-off point.

Ex-Illis

Ovo je još jedna igra o kojoj se mnogo pričalo pre GenCona. U pitanju je sasvim novi pristup igri sa minijaturama. Igra se odvija na tabli sa minijaturama, ali sve akcije rešava komjuter. Igra će se isporučivati sa softverom za Plejstejšn i iPod.
Šta ovo praktično znači? Na stolu će vam stajati figure, ali će te komande izdavati preko iPoda, recimo, a tek zatim pomerati figure na tabli. Kompjuter će izračunati rezultat pucanja/magije/bliske borbe, pri tome prikazujući animaciju na ekranu i dati vam rezultat, a vi će te skloniti figure sa table. Ovaj sistem donosi i neka ograničenja. Slobodno kretanje na tabli nije moguće nego je tabla podeljena na polja, i kretanje se vrši iz polja u polje. Prednost koju sistem donosi jeste da su sve vaše jedinice smeštene na server proizvođača, te da vremenom napreduju i stiču nove osobine. Uvek će te moćiu da se vratitie na neku prethodnu poziciju u razvoju vaše armije, kako bi odigrali partiju sa nekim početnikom.
Same figure za igru su plastične ali prilično dopadljive.
Nisam siguran koliki uspeh ova igra može da očekuje. Mislim da ni hard-kor igrači minijatura niti hard-kor igrači video igara neće biti zadovoljni ovim konceptom. S druge strane, ovaj koncept otvar vrata za evoluciju stonih igara sa minijaturama.
23215737
23214720
23214604

Leviatan
O voj igri se šuškalo pre GenCona, al je ovo prva prilika da se upozna njen gejmplej. Radi se o alternativnoj/viktorijanskoj/pulp istoriji, gde se negde u doba WWI sukobljavaju leteći brodovi (nešto kao mars 1886, ako se dobro cećam godine).
Tabla na kojoj se igra išpartana je šestougaonicima, a brodovi će zauzimati po 2-4 polja.
Za igru još nisu napravljene minijature, ali je prikazan prvi prototip. Preostaje da se vidi na šta će sve ovo izaći.
3832692456_5ed053b2e5

partija Levijatana sa zastavicama umesto figura

partija Levijatana sa zastavicama umesto figura


prototip figure

prototip figure

Privateer press
PP je prikazao prvu novu frakciju za Warmachine u poslednjih 7 godina, tj. od kada se igra pojavila – Retribution. Prikazane su figure iz prva dva talasa (septembar-oktobar) posvećene ovoj frakciji. Pokazana je igra na tabli Scrappers i najavljen Grind. Veliku prašinu su mocmi iz PPa digli najavom velike objave na GenCom. Na kraju se isposta da je u pitanju kompjuterska igra sa tematikom Warmachina. Ono što mene po malo kopka jeste šta će PP izdavati pošto u oktobru završi sa Metamorfozom, u novembru-decembru sa Retribjušnom i u dec-feb sa Warmachinom MK2 (knjiga, novi warkasteri i junik džekovi)?
0813091223-792890
DSC_0016
DSC_0106

novi borgejm

novi borgejm


diorama Monsterpokalipse

diorama Monsterpokalipse


Stolovi za igranje Monsterpokalipse su bili puni tokom celog sajma, što samo pokazuje koliko je PPP jaka u americi.

FFG
Kriza se osetila i na štandu najvećeg američkog proizvođača bordgejmova. Malo je novih igara (Ad Astra, Penny Arcade: The Card Game), ako izuzmemo Worhamer franšizu , te se noviteti većinom odnose na nastavke postojećih igara (Battlelore, Galactica….).
Warhammer franšiza je zauzela veliko mesto među FFG igrama. Tu su Middle-Earth Quest (dešava se pre formiranje družine prstena), Chaos in the Old World, Haos Marauders:card game, Warhammer: Invasion card game LCG, kao i najava za treću ediciju Warhammer RPGa i lansiranje Rogue Tradera RPGa.
FFG je objavio da je preuzeo Tannhauser, te da slede novi nastavci, mape i figure.

Rackham
Rackham je predstavio nove startere za svoje igre CAOR (Lion i Ram – nekadašnji Aheron) i AT-43 (Karmans) kao i novu frakciju za AT-43 – Oni. U pitanju je ljudska frakcija koja u svom sastavu ima zombije!.

starter ONI frakcije

starter ONI frakcije


zombi terminatori ;)

zombi terminatori 😉

jos malo ONI zombija i vozila

jos malo ONI zombija i vozila


starter Aherona, tj. Rama

starter Aherona, tj. Rama


IMG_4920
IMG_4922
starter Karmana

starter Karmana

Među zapaženim igrama na GenConu, nalazio se i Alkemy od Krakne Editiona, Dark Age koji je predstavio par figura za novu frakciju – Outcaste, kao i Riper sa novom edicijom pravila za Warlords. Veliku pažnju su naravno privukla i takmičenja u farbanju kao i mnoštvo turnira i demonstracionih partija za razne igre.

Rush&Crush bordgejm

Rush&Crush bordgejm


Adventurers bordgejm

Adventurers bordgejm


Rusted heroes

Rusted heroes


D&D Heroscape

D&D Heroscape


reaper Warlords

reaper Warlords


Četiri najbolja dana u igranju (kako vole da zovu GenCon) su prošla, a nama ostaje da se nadamo da će se naredni GenCon odigrati u nekim boljim vremenima.

Нема реаговања to “Gen Con 2009”

Постави коментар